Ceruirea schiurilor: de ce este importanta si cum se face?

Pentru o vacanta la schi in Italia trebuie sa urmati sfaturile de mai jos, in special cei care sunt interesati in protejarea schiurilor si pastrarea lor in stare cat mai bune pentru o perioada lunga.
Ceruirea schiurilor: de ce este importanta si cum se face?Aplicarea cerii pe schiuri cu un fier cald.
Ce au in comun schiorii “de duminica” si cei profesionisti? Toti iubesc sa schieze cu viteza. Poate suna ca o gluma, dar daca ne gandim bine, esenta schiatului e alunecarea rapida pe o partie inzapezita. Ceara este produsul care, atunci cand este aplicat pe schiuri, le face mai alunecoase pe stratul de zapada. Deci, va ajuta sa “mergeti mult mai repede”.
Toate schiurile moderne au in compozitia lor aceeasi baza: o fasie din material plastic (polietilena) in care sunt invelite schiurile. Atunci cand sunteti pe partie, datorita frecarii dar si temperaturii schiurilor, zapada se dizolva, astfel creandu-se o pelicula apoasa. In functie de temperatura, umiditate si consistenta zapezii, acest strat foarte subtire de apa se poate mari si astfel va va diminua viteza.
Zapada poate fi clasificata ca fiind noua, putin transformata, transformata, cu aspect granulat, saturata sau tratata cu produse chimice. Prima categorie – zapada noua sau de-abia cazuta, este lejera, sub forma de praf/pulbere si este cea pentru care traiesc toti schiorii. A doua, cea putin transformata este cazuta de doua sau trei zile; asta inseamna ca timpul, temperatura si soarele au inceput sa ajute la formarea cristalelor. A treia, cea transformata reprezinta zapada mai veche, cu cristale formate aproape in totalitate. Tipurile de zapada granulata ( ce care se dezgheata si ingheata iar) si saturata ( foarte grea din cauza cantitatii mari de apa pe care o contine) sunt specifice anotimpului primavara. Iar in final, zapda tratata cu produse chimice este cea gasita in statiunile care folosesc zapada artificiala.
Zapada abia cazuta este compusa din cristale de forma hexagonala si necesita folosirea unei ceri relativ dura, care impiedica penetrarea talpii schiurilor. Dupa ce trece prin diverse cicluri de dezghetare si reinghetare, zapada capata un aspect granulat si devine mai densa: aici intervine ceara mai moale. Atunci cand va alegeti ceara, trebuie sa tineti cont – pe langa textura zapezii – de temperatura si umiditatea zonei.
Dupa cum puteti observa, variabilele sunt foarte multe astfel incat alegerea produsului potrivit va poate parea imposibila. Dar, odata ce ati ales ceara perfecta, trebuie sa invatati sa o aplicati. Daca schiurile dumneavoastra nu au fost folosite de mult timp, puteti sa apelati la un schior care sa va ajute. Trebuie ca schiurile dumneavoastra sa fie intr-o stare buna, altfel ceara nu va avea nici un efect.
Pentru a putea aplica ceara este necesar sa o incalziti cu un fier corespunzator. Daca totusi nu aveti un astfel de fier, puteti utiliza un fier de calcat potrivit la temperatura minima. In plus, trebuie sa cititi instructiunile de folosire ale produsului si sa le urmati in detaliu. Puneti ceara pe talpa schiurilor – care trebuie sa fie curatata si uscata – si dizolvati-o cu placa fierului de clacat. Schiorii profesionisti topesc ceara pana cand aceasta devine lichida iar dupa aceea o intind cu ajutorul unei perii.
Lasati schiurile sa se raceasca pentru aproximativ 20 de minute sau cel putin pana cand produsul nu e complet uscat. Eliminati ceara in exces folosind spatule iar apoi finisati cu o perie din nylon. Daca schiurile nu au fost cerate recent, exista posibilitatea sa fie nevoie sa repetati aceasta procedura pana cand ceara va patrunde in porii din talpile schiurilor.
La sfarsitul sezonului, inainte de a va depozita schiurile, este recomandat sa aplicati inca un strat de ceara pentru a le proteja. Atunci cand depozitati schiurile separati-le cu o folie de plastic similara cu cea pentru ambatat iar apoi legati-le impreuna cu o sfoara.